White beach, salsa, chillen en soms wat scriptie…

Vanuit een aantal hoeken kreeg ik commentaar dat het al een tijdje geleden was dat ik een blog heb geschreven. Hierbij mijn welgemeende excuses. Vandaar dat ik vandaag vroeg m’n bed uit ben gegaan om een blog te schrijven. Hopelijk ook bij deze week die leuke reacties, thanks allemaal.

Vorige blog was ik geëindigd bij de vrijdag. De zaterdag erna was een leuke dag. We hebben een taxi gebeld en zijn op weg gegaan naar White beach. White beach is een stukje aangelegd wit strand (vandaar waarschijnlijk de naam) langs de surinamerivier. Pinahutten en palmbomen maken het Caribisch gevoel compleet. Ons werd verteld om vroeg te gaan want in het weekend kan het er druk zijn. Dus wij vroeg uit de veren en arriveerde na 3 kwartier rijden aan op white beach. Doodse stilte, geen kip te beleven. Dat zal wel door het tijdstip komen. Maar niets was minder waar. Het bleef de hele dag lekker rustig, dus hadden wij dit idyllische strandje voor ons zelf, samen met de Piranha’s die veilig achter het net bleven. Er waren nog wat andere families, uitgerust met hele barbecues, die lekker een dagje kwamen relaxen. Wij hadden geen hut gehuurd want we wilde lekker bijkleuren. Was achteraf toch niet heel verstandig. Daar kwamen we achter toen er een lekker tropisch regenbuitje voorbij kwam. En dan kan je dus niet schuilen. Het was een heerlijke dag, rond 15.00 uur de taxi weer gebeld en voor 40 euro brengt hij je heen en terug. Terug in Paramaribo kwamen we erachter dat het hier de hele dag had geregend…

De zondag erna hebben we niet zoveel gedaan. Een boekje gelezen, spelletje gedaan, serie gekeken en we hadden stroomuitval. Dat is toch echt iets anders dan in Nederland.

Charlotte heeft even kort samengevat hoe dat hier is…

Na een heuze stroomstoring, die eeuwen leek te duren, nu na een klein uurtje (ja maar een uurtje ja :p) je toch doet nadenken over je afhankelijkheid van stroom...
Was toch een beetje in de stress.. mijn Hoe-overleef-ik-zonder-stroom boekje ligt nog thuis .. pff opluchting

Wij in de stress, oh niks doet het en we hebben geen water, wat nu…. Was de supermarkt ook al dicht… Gelukkig ging het na een uur weer aan, en na een uur weer uit… Kaarsen tevoorschijn getoverd, maar gelukkig voordat het donker was deed alles het weer prima. Toen de taxi gepakt om bij Zus&zo te eten, die was dicht dus naar ’t Vat gereden om daar een lekker entrequote naar binnen te werken.

De dag erna, maandag, zijn we gaan shoppen. Steps is hier een van de leukste winkels, slippers, slippers en nog meer slippers. Ook zijn we nog opzoek gegaan naar de Jeruzalem Bazaar voor een hangmat. Veel hangmatten, maar de straat waar we in liepen was toch niet zo’n pretje kwamen we achter toen we op de taxi stonden te wachten… Dit was de eerste keer dat ik me echt niet op m’n gemak voelde hier in Paramaribo. Was achteraf ook niet zo verstandig om daar naar toe te gaan, vertelde ons een aantal Surinamers.  ’s Avonds heeft Cahr ons verwend met een Tajerbladstampot. Erg lekker!! Dit was ook de dag dat Robbert Ferrier, ons contactpersoon, weer in Suriname was en zou die dag contact met scholen opnemen zodat we dinsdag kennis konden maken. Hij belde ons en heeft het programma voor de dinsdag uitgelegd. Eerst naar de Oranjeschool, daar hebben we kennis gemaakt met mevr Wondel. Zij is zorgcoördinator op de school. We hebben een afspraak gemaakt voor de woensdag. Daarna naar de vreemdelingendienst, want ons visum moest nog verlengd worden. Dit ging zowaar sneller dan in Nederland. Daar hebben we 2 uur gewacht. Whitney en ik dachten dat ze ons wilde laten wennen aan de Surinaamse cultuur, maar onzin, want hier waren we binnen 15 minuten weer buiten. Daarna nog een andere school bezocht, hiervan weet ik de naam niet meer, maar deze school gaan we pas over 1.5 week bezoeken. Hij heeft ons ook nog een tour gegeven door het centrum. Weer wat nieuwe plekjes bezocht en begin al een echte local te worden.  Die avond hadden we ook onze eerste Salsales. Spannend, zenuwen gieren door je lichaam, helemaal als je tijdens de les ook nog een badge met try-out op je borst gespeld krijgt… Gelukkig viel het allemaal mee en was het niet te zien dat we 2 lessen hadden gemist. Ik weet niet of het kwam doordat we onze salsa jurkjes hadden aangetrokken, terwijl de rest gewoon in hun kloffie liep, of doordat we echt zo goed konden meekomen… Het was ergl leuk, grappige leraar en een leuke groep. Je danst niet constant met dezelfde man, maar je wisselt om de 2 minuten van partner. Na de les nog een drankje gedaan met wat mensen en rond een uurtje of 1 in de taxi gestapt om lekker m’n bed in te duiken.

Op woensdag hadden we dus een gesprek met mevr. Wondel, de zorgcoördinator (ZOCO) van de Oranjeschool. Ze heeft ons veel verteld over het zorgsysteem in Suriname. In een gesprek van 2 uur kwamen we erachter dat ze in Suriname hard aan het werk zijn om de vooroordelen weg te werken. Het is hier allemaal niet zo slecht als dat we in Nederland denken. Er is 2 jaar geleden een pilot gestart om zorgcoordinatoren op scholen aan te stellen. Het streven is om binnen een aantal jaar op elke school zo’n ZOCO te krijgen. Als ik het vergelijk met Nederland is dat eigenlijk de IB’er. De Oranjeschool is wel een school die in  de eerste lichting van deze pilot zit, dus het is zeker niet in heel Par’bo zo. De andere school die we gaan bezoeken heeft geen ZOCO. Ik ben benieuwd hoe het daar geregeld is. Thuis gekomen alle informatie gelijk uitgewerkt (wat een ‘stuudjes’). Volgende week hebben we weer een afspraak met mevr. Wondel. We moeten dan alle uitgewerkte informatie laten zien, want alles moet eerst goedgekeurd worden. Die middag hebben we onze reis naar Palumeu betaald. We gaan over 2 weken 5 dagen de bush in. Ben heel benieuwd.

Donderdag was weer een relaxdagje. Niet veel gedaan. Gelunched bij Zus&zo. Ik heb zalm gegeten, was niet zo verstandig, had die avond een beetje last van mijn buik. Vis zal ik hier niet zo snel meer eten. Ook een film gekeken in de openluchtbioscoop van Zus&zo. Was leuk. Daarna lekker m’n bed ingedoken en hopen dat m’n buikpijn de dag erna over zou zijn.

Vrijdag de 13e… maar rustig aangedaan. Je weet nooit wat er kan gebeuren. J ’s Avonds de 2e salsales, gelukkig nu zonder badge try-out. Kende alle pasjes van de Merenque en Zouk nog. Na de herhaling volgde de Bachata. Iets lastiger maar ook prima te volgen. Volgende week gaan we de salsa leren. Ben benieuwd. Ook daarna weer een drankje gedronken met wat gasten van de les.

Zaterdag zijn we gaan lunchen. We worden bijna vaste gasten bij Zus&zo. Lekker een bak yoghurt met fruit en cruesli op. Die is daar zo lekker. Een van de obers vroeg ons of we ’s avonds ook kwamen kijken bij de HipHopavond. Maar natuurlijk… Het was erg gezellig. Kwamen wat bekende tegen en hebben nieuwe mensen ontmoet. Zelfs nog een handtekening gekregen van een bekende zangeres (had nog nooit van haar gehoord) maar het was erg goed. Kelita heet ze, misschien leuk voor onze You-Tube-fans.

Zondag hadden we weer een rustig dagje. Ben met Whitney vroeg naar ’t Vat gegaan om daar AJAX-Twente te kijken. Allemaal Nederlanders. Het deed me denken aan het WK. Gezelligheid op en top. Wel jammer dat de Twente supporters snel weg waren, hè Whit…

Vandaag zijn we door een paar kennissen uitgenodigd om mee te gaan naar een Kreek. Dat is hier een riviertje met een klein strandje, om lekker te gaan zwemmen. We worden zo opgehaald dus ga stoppen met mijn veel te lange verhaal.

Foto’s staan weer op facebook en vergeef me voor mijn spelfouten…

Liefs Fieke

Reacties 8

Loes 16-05-2011 13:51

Fiek!!!! Klinkt allemaal weer geweldig! Wat een zware stage heb jij toch ;-)

Hier regent het ook opeens, heb jij dat toevallig deze kant op gestuurd? Ben er niet zo blij mee namelijk hihi.

Geniet maar lekker schat!
Dikke kus

Wesley 16-05-2011 13:53

Mooie verhalen lekkerding! Naar je salsa ben ik erg benieuwd, bewaar zo`n try-out badge maar voor mij als je mij gaat leren dansen!
Plezier bij de kreek, pas je op met die felle zon!

Kussie

Henny van den Heuvel 16-05-2011 14:59

Wat ben ik jaloers zeg als ik dit allemaal lees,ik zou zo weer terug komen in die heerlijke temperatuur,zo,n buitje is heerlijk verfrissend. Hier is het vandaag 16 gr wel even een verschil.
Veel plezier daar.

Helma 16-05-2011 18:18

He Fiekje,
Heerlijk je verslag gelezen van je vakantie... of was je aan het afstuderen?? Keurig na het bezoek alles uitwerken!!! prima.
Stuudjes?? maar natuurlijk!! Altijd al geweest.
Leuk hoor meis, alles wat je daar ervaart is een plus en neemt niemand je meer af. ik krijg enigszins de kiebels om een graantje mee te komen pikken. Wie weet!
Doe voorzichtig. Dikke kus, De Mams ( ik spreek je)

Louise 18-05-2011 11:57

Heey meissie,

Wat een verhalen en een belevenissen. Leuk om te lezen.
K blijf je volgen haha!
Ben benieuwd naar de foto's..

Dikke dikke kuss

Gerrie 19-05-2011 21:32

Wat heb jij het zwaar daar zeg, hard werken! Hard genieten zul je bedoelen. Nou, zoals je mams al zei, kan niemand je meer afnemen, dus ga zo door! Over 2 weken de jungle in, ben heel benieuwd naar al je verhalen dan, en die van Helma, want ik heb inmiddels gehoord dat ze ook komt. Heel veel plezier alvast en let op jezelf in Paramaribo!
Liefsen kus van je tante Gerrie en oom Leo

Leonie 23-05-2011 21:52

Hey meis,

Hard werken daar cker haha! Nou geniet ervan! En heel veel succes met het schrijven van je scriptie!

Liefs Leonie

Yvonne en Erwin 24-05-2011 21:29

Hai die Fieke,

Nou meis wat een verhalen allemaal! Ik ga ook maar weer terug naar school en dan op stage!
Feesten, zwemmen en uit eten. Zwaar he met die studiefinanciering van tegenwoordig. Maar als het goed is komt dit maar één keer in je leven en daar moet je dubbel van genieten.

Groet van
Erwin en Yvonne

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer