Par'bo of all places, de eerste 2 weken

De laatste week zijn we lekker in Paramaribo gebleven. Even wennen aan de warmte, het regenseizoen en de drukke stad. Want in tegenstelling tot het prattige weer van de eerste paar dagen is nu het regenseizoen begonnen. Als het hier regent komt het echt met bakken uit de hemel. Als je op stap gaat moet je je realiseren dat je een buitje op je kop kunt krijgen. Het start heel plotseling en moet je dus gelijk een schuilplaats opzoeken. Na 5 minuten wordt het al minder en binnen 10 minuten kan je je trip vervolgen. Gelukkig schijnt tussendoor af en toe de zon, zodat we toch een beetje bruin kunnen worden.

Laat ik even een paar dagen terug gaan. 30 april oftwel Koninginnedag. We hadden gehoord dat we naar Zus&zo moesten gaan want daar zou een leuk feestje zijn, met Surinaamse/westerse muziek en lekker Hollandse pot met een Surinaamse twist. Rond een uurtje of 5 een taxi gebeld om te kijken wat het zou worden. Daar aangekomen, was het verbazingwekkend rustig. Wel lekker gegeten. Ik heb een Tajerbladstampot op, smaakt naar andijvi en een lekkere Hollandse appeltaart, uiteraard wel met een Parbo biri. Dit is trouwens echt super lekker bier. Het is wat zoeter dan bier in Nederland, voor zover ik dat kan zeggen als wijnliefhebber…

Na een uurtje of 9 werd het gezellig. We hebben zitten kletsen met wat Surinaamse jongens. En daarna zijn we de dansvloer opgegaan. Dat dansen is hier echt wel heel anders. In Nederland zijn het de vrouwen die opvallen met dansen, maar hier zijn het zeker de mannen. Onze Nederlandse mannen kunnen er nog wat van leren!!

De dag na Koninginnedag zouden we gaan werken. Door onze huisbaas zijn we voorgesteld aan Jules, de eigenaar van Don Julio. Hij kon onze hulp goed gebruiken en wij vonden het best leuk om een dagje te werken. Werken doe je hier niet voor het geld als buitenlander, want je verdient echt barweinig. Ongeveer 1.75 tot 2 euro per uur. Maarja het ging ons erom nieuwe mensen te leren kennen en om lekker bezig te zijn. Nieuwe mensen hebben we zeker leren kennen. De vrouw van Jules, Laura, hadden we al een keer ontmoet bij Zus&zo, maar die kwam ook nog even kijken bij Don Julio. Ze kan ons goed helpen met leuke trips en goede kortingen. Ook niet geheel onbelangrijk, want de trips hier zijn behoorlijk prijzig.

Tijdens het werken hadden we verwacht dat we de handen uit de mouwen zouden moeten steken, maar niets was minder waar. Er kwamen maar 25-30 man i.p.v. de verwachte 45 dus waren we goed bezet met z’n 3e. Whitney schonk zorgvuldig de drankjes in, die Iris en ik dan hopelijk, zonder rond vliegende glazen, bij de gasten zouden brengen. Afgesproken was dat we tot 7 uur zouden werken maar Jules vond dat we het zo leuk deden en vroeg ons langer te blijven. Die avond zouden de schoonouders van Jurgen Rayman komen. Uiteindelijk kwamen die toch niet en hebben we lekker aan de bar gehangen en nog wat heerlijke ossenhaaspuntjes van de kok Jeroen gegeten.

De volgende dag was officieel het grote regenseizoen begonnen. Het kwam met bakken uit de hemel en hebben we dus gezocht naar wat tijdverdrijf. We zijn in een taxi gesprongen op weg naar de Hermitage Mall. Een soort van groot shopping centre waar ze hopen aan de Europese maatstaven te kunnen voldoen. Jammer, maar helaas niet echt gelukt…

Op zich viel het nog reuze mee met de kleding en de schoenen, maar aangezien we met goed gevulde koffers zijn gekomen is nieuwe kleding niet echt een vereiste.  Daarna lekker Westers gedaan en bij MAC gegeten. Na het eten samen met Whit een mobieltje gekocht. Dus als je m’n nummer wilt kan je altijd even mailen. Uiteraard ben ik ook bereikbaar op mijn iphone.

Samen met Whitney zijn we op 3 mei op onze wannebe beachcruiser gesprongen om Par’bo maar is te leren kennen. Toen kwam mijn oerinstinct, het richtingsgevoel, naar boven en was ik volgens Whit een echte postduif, want de weg ken ik al redelijk goed. Is toch wel makkelijk aangezien ze hier van eenrichtingswegen houden en als je even niet goed oplet rijdt je honderd keer hetzelfde rondje. Onderweg zijn we weer verblijd door een regenbuitje en hebben we een schuilplaats gezocht bij Zus&zo. Eerste nog even wat foto’s gemaakt in de Palmentuin en daarna lekker gaan eten voor ongeveer 7 euro met z’n 2e. Voor het geld hoeven we dat in ieder geval niet te laten.

De volgende dag was het Bevrijdingsdag en ben ik samen met de meiden richting de Centrale Markt gefietst om daar wat verse groenten en fruit te kopen. Ik heb m’n ogen uitgekeken en genoten van alles wat er om me heen gebeurde. Ook nog de winkelstraat erna bezocht, maar halverwege werden we gebeld omdat het alarm van ons huis constant afging. We hadden ergens een raam open laten staan en dus waaide het gordijn voor de sensor. Dus wij weer lekker naar huis en gaan we binnenkort even verder neuzen in de winkelstraat. ’s Avonds lekker verse Kouseband op, smaakt trouwens gewoon naar sperziebonen, maar toch het klinkt zo lekker Surinaams ;) met iets te gekruid gehakt van Charlotte. De pepertjes hier zijn toch iets pittiger dan die in Nederland, hè Char.

Op 5 mei geen festival te bekennen hier dus zijn we als hele brave studenten aan ons afstudeerportfolio begonnen. Schiet nog niet echt op, want m’n hersens zijn al ingesteld op Suriname, dus alles gaat een beetje traag.

Ik ben trouwens al wel gewend aan die koude douche. Ik vind het echt heerlijk om er even onder te springen. Je bent hier de hele dag zo plakkerig door het warme weer.

 Gisteravond zijn we gaan stappen. Je hebt hier een heel ritueel van de stap avonden. Donderavond Havana lounge, vrijdagavond La Caf, zaterdagavond Touché of Zazazoo. En dan tussendoor ook nog Millenium. Aangezien het gisteren donderdag was zijn we met de taxi naar Havana Lounge gereden. Dit keer een beetje underdressed, wisten wij veel dat de Surinamers ’s avonds goed gekleed uitgaan. Dus wij op onze birckenstocks lekker gedanst. Ook dit is weer anders dan in Nederland. Tot ongeveer 01.00 is het Salsa. Op een bepaald stuk van de dansvloer wordt Salsa gedanst. Echt leuk om te zien. Voordat ik me daaraan ga wagen moet ik toch echt wat lessen nemen. Na 01.00 wordt er andere muziek gedraaid. Nu voor ieder wat wils. Rond een uurtje of 4 naar huis gegaan lekker m’n bed ingedoken. Jammer dat ik hier door de warmte niet kan uitslapen en was ik om 09.00 uur alweer wakker.

Ik ga zo met Whit op zoek naar het appartement van der ouders, want die komen ook over 3 weken alweer.

Hoop dat jullie het leuk vinden om te lezen, voor foto’s moet ik toch echt verwijzen naar Facebook. Want het lukt me niet om ze hier op te plaatsen. Dus ook al heb je geen Facebook dan maak je er 1 aan voor 3 maandjes ;) Binnenkort komt er ook een film van Galibi daarop te staan. Tot snel!

Dikke kus

Reacties 4

Janneke 06-05-2011 18:36

Hoiiii,

Nu ben ik lekker de eerste die je verhaal leest. Heel toevallig keek ik op je site en volgens mij heb je m er net opgezet!
Leuk hoor die verhalen! Doe de groetjes aan de andere meiden!
Dikke kus en liefs Jippie

Bert 07-05-2011 21:51

Hoi fieke
Leuk om die salsa dansers te zien swingen
hier ligt je kans om beter te salsa dansen dan Helma
Neem een paar lessen!!!!!!
Kus bert

Debbie 08-05-2011 15:06

Heey Fieke,

Super leuk om te lezen hoe jullie het daar hebben. Klinkt allemaal erg goed, ga zo nog even op zoek naar de foto's Veel plezier nog en de groetjes aan de rest.

Debbie

Mariska 13-05-2011 23:26

Heej Fiek,
Leuk om je blogs te lezen!
Volgens mij heb je het behoorlijk naar je zin!!
Heel veel plezier en succes met je schoolopdrachten!
xx

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer