Druk, druk, druk

Afgelopen drie dagen ben ik eigenlijk heel druk geweest. Je zal denken aan school, ja ook, maar vooral aan Suriname. We zijn 2 dagen op stap geweest met Jules en Laura. Laura kennen we van Zus&zo en haar man Jules kennen we van het restaurant waar we hebben gewerkt. Hij is daar de eigenaar van. Ze nodigde ons uit om te gaan naar Parabello. Ze moesten er naartoe om een vaas op te halen. Je kan veel dingen hier in de stad kopen, maar als je het ophaalt bij de pottenbakker zelf ben je veel goedkoper uit en je kunt het precies zo laten maken als je wilt. Vandaar onze eerste trip. 

Aangekomen in Parabello zijn we eerst langs Mantamo gereden, de pottenbakker en de vaas gehaald. Wat een super mooi ding! Deze pottenbakkerij is een indiaanse traditie. Het is een familliebedrijf uit Galibi, verhuist richting parabello, waar nog steeds op dezelfde wijze potten, kruiken een beeldjes worden gemaakt. Omdat het met de hand wordt gemaakt en niet met een mal hebben alle potten een unieke vorm.Daarna weer in de auto gestapt, voorzichtig met de vaas achterin, richting Parabello resort gereden. Een hobbelweg dus maar hopen dat de vaas heel blijft… Parabello is een meer ontstaan uit het afgraven van bauxiet. Het is een rustige, aangename plek dat onbekend is bij toeristen. In het weekend wordt het druk bezocht door Surinamers. Omdat het maandag was, was het lekker rustig. We waren ongeveer de enige. We hebben lekker gezwommen, tarzan/jane gespeeld aan het touw boven het water en in de hangmat gelegen. Gewoon weer een dagje genieten. Onderweg hadden we wat Rottirollen en Bami gehaald. Jammer dat het weer niet zo fantastisch was, maar wel lekker kunnen relaxen. (Hadden we namelijk nog niet gedaan hier…) 

De volgende dag ben ik met Whitney weer uitgenodigd om mee te gaan naar Groningen. Iris en Charlotte hadden nog veel te doen aan school, dus die zijn thuis aan de bak gegaan. We gingen naar Groningen omdat de zus van Jules een huis wilde bezoek, wat ze misschien wil gaan kopen. Voor ons de aangewezen gelegenheid om meer van Suriname te zien. We zijn na wat Surinaamse vertraging (1,5 uur) toch vertrokken. Groningen ligt in het district Saramacca en is tevens de hoofdstad. Het is een klein, knus, sfeervol dorpje. Bijzonder in Groningen is het pleintje, oftewel het centrum. Het staat er vol met momenten, voor de Hindostanen, militairen, Indianen, Javanenen en voor de Onafhandelijkheid. Groningen ligt aan de Saramaccarivier. Na een drankje aan de rivier zijn we in de auto gestapt op weg naar het huis. Een prachtig huis aan de rivier. Wat een uitzicht echt geweldig. Een vrijstaand huis, met een behoorlijke lap grond voor ongeveer een ton in euro’s… Denk dat ik hier maar een villa ga kopen ;)

Daarna doorgereden naar vrienden van Jules en Ria, een journalist/collumnist uit Nederland, Leonoor Wagenaar. Zij is hier ongeveer 7 jaar geleden gaan wonen met haar man, om een riviercruiseschip te bouwen, Mi Gudu. De bouw van het schip heeft een aantal jaren geduurd maar het resultaat mag er wezen. Het schip maakt meerdaagse riviertochten of kan ingehuurd worden voor feesten en partijen. Het bezit 6 slaapkajuiten met elk 2 bedden en een eigen badkamer. Het schip ligt bij hun huis waar ze ook mooie appartementen hebben gebouwd, met een prachtig zwembad. Check mijn facebook voor foto’s.Na wat te hebben gedronken was het weer tijd om naar huis te gaan. Thuis aangekomen nog even wat aan school gedaan om goed voorbereid voor de dag te komen de dag erna. 

Woensdags hadden we namelijk weer een gesprek met mevr. Wondel. We hebben het stukje teskt laten lezen en hebben weer nieuwe informatie gekregen over haar precieze taken. We moeten voorzichtig omgaan met alle informatie die we geven want haar functie is nog in ontwikkeling. Ze zijn nog bezig met een pilot. De informatie die we gekregen hebben is alleen nog maar bekend bij de ontwikkelaars van de zorgcoördinatoren hier.

Na het gesprek zijn we met de andere meiden gaan lunchen bij Zus&zo en daarna gaan shoppen. Best leuke dingetjes gekocht. Verwacht er niet heel veel van want het zijn bijna alleen maar chinezen. Denk een beetje aan” Turkije meets de markt”.

Ik ga nu even wat aan school doen en ook even genieten van de zon, want die hebben we al een paar dagen niet gezien. Tot snel.

Liefs Fieke

Reacties 2

Janneke 19-05-2011 16:59

Nou lekker bezig hoor Fiekje, Je tijd lekker verdelen tussen school en relaxen!!! Zal binnenkort nog even wat documentjes mailen

Shirley 27-05-2011 10:21

Hey Fiek!

Leuk om al je verhalen te lezen en al je foto's op fb te zien! Zo te zien vermaak je je prima!
Nog heel veel plezier toegewenst de komende 2 maanden! Maar dat zal vast wel lukken! Daarnaast nog veel succes met het schrijven van je scriptie!

Xxx Shir.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer