Drie maanden leven in Suriname

Afgelopen 3 maanden heb ik een kijkje mogen nemen in het Surinaamse leven. Paramaribo was de stad waar ik zou ontdekken hoe het leven is in een heel ander land.

Paramaribo, een gehucht een dorp een stad, de meningen zijn erover verdeeld. Om eerlijk te zijn kan ik het je ook niet vertellen. Het ene moment waan je je in de drukte van een stad op de centrale markt, terwijl je na 5 minuten lopen in het rustige park van fort zeelandia loopt. Het voelt voor mij als een gemoedelijk dorp. Ik heb hier veel nieuwe momenten in het leven gehad. Ik heb gevoeld hoe het is om aangekeken te worden om je huidskleur. Blanke mensen staan voor grote dollar tekens. Je valt overal op! Dat doe ik natuurlijk toch wel door mijn lengte, maar dit is toch echt een ander gevoel. Veiligheid is voor mij een van de grootste redenen om me ergens voor de volle 100% vertrouwd en thuis te voelen. Dat is dus niet helemaal gelukt. desondanks heb ik hier een geweldige tijd gehad. Eentje die ik nooit zou willen missen. Weg van alles wat veilig is, het avontuur aangaan en je principes opzij zetten om te kunnen aarden. Eigenlijk moet ik zeggen dat het me goed is gelukt.

Ik denk dat ik een cultuurshock krijg als ik weer in nl ben. Mensen die haast hebben, mensen die je raar aankijken als je 5 min te laat komt (een van mijn oude principes), en zo kan ik nog een heel rijtje opnoemen. Maar boven alles het weer! Wakker worden en niet naar buiten hoeven te kijken wat je aandoet, gewoon iets uitkiezen waar je zin in hebt ( met uitzondering van een dikke trui of lange broek) ongeacht of het regent of niet het is altijd rond de 30 graden. Zo wacht je even op een bui voordat je op de fiets springt. Je weet namelijk zeker dat het een bui is van max 10 min, zodat je daarna rustig en droog naar je afspraak kan fietsen. Er zijn tenslotte weinig mensen die boos op je worden als je 5 min te laat bent...

Cultuur is een belangrijke leidraad in het surinaamse leven. Mensen leven van tradities. Je doet de dingen met een reden. Je gaat op bezoek bij familie om elk heugelijk moment met elkaar te vieren. Wij in Nederland zouden bij de meeste momenten niet eens stilstaan. Hier wordt er volop van genoten. Zo ook Keti Koti. Het hele land is vrij, de meeste mensen zijn te vinden bij familie buiten de stad of vieren feest in de stad rondom de waterkant. Wat dan wel weer typisch is zijn de kinderen die al vanaf een jaar of 12 met een biertje rondlopen. En niemand die ervan opkijkt...
Respect is een belangrijk begrip in Suriname. Er leven veel culturen met elkaar samen in de stad. Van Javanen, Chinezen en hindoestanen tot Creolen. Alles leeft in goede harmonie met elkaar samen. Zo is er een diversiteit aan geligieuze gebouwen, etenstentjes en winkels. Voor ieder wat wils!

Het was mooi om is een kijkje te nemen in het surinaamse verkeer. Fietsers zie je nagenoeg niet, alleen wat verdwaalde surinamers en vooral veel studenten die hun verrotte stadsfiets zo erg missen dat ze maar een fiets zijn gaan huren om zich op een gemakkelijke manier te verplaatsen. De surinamer denkt hier toch echt anders over. Ze maken zich druk over het Nederlandse gefiets. Je moet dan ook niet gek staan te kijken als een automobilist je waarschuwt voor de gevaren van het verkeer.

De afgelopen dagen hebben in het teken gestaan van afscheid nemen van het land. Alles laten bezinken, de laatste souveniers inslaan, laatste bruine kleurtje bijwerken en het huis opruimen. Zo meteen nog een laatste lunch bij ons favoriete tentje; Zus&zo en dan maar is vertrekken naar het vliegveld Zanderij...

Ik wil jullie bedanken voor de leuke reacties die ik heb gekregen en hoop dat jullie via deze weg een beetje hebben kunnen meegenieten van mij tijd in Suriname.

Liefs Fieke

Reacties 4

Helma 23-07-2011 17:23


3 maanden, 4 meiden, 1 huis,
Ik heb een aantal dagen mee mogen genieten van dit avontuur en heb bewondering voor hoe jullie met elkaar het leven daar leefden, terwijl jullie toch zo verschillend zijn. Een waardevolle tijd in een prachtig land met een stel fantastische meiden!!!!
Dank jullie wel voor die fijne tijd.
En dan nu Fieke, zit je alweer bijna in het vliegtuig terug naar Nederland. Nog een nachtje slapen en dan ben je weer lekker bij ons!!!
Dikke kus. Bert en Helma

Goede reis. Bert en Helma

Louise 23-07-2011 20:40

Hee meissie,

Wat goed van je dat je deze kans bent aangegaan.
Je hebt heel wat mooie verhalen verteld en nog te vertellen door deze ervaring.
Toch kan ik niet wachten tot je weer thuis bent!!
Nog 1 nachtje slapen en dan ben je er weer!!
Dikke kuss Louise

Lia 23-07-2011 21:01

Hi Fieke,
Ik heb genoten van je verhalen. Ook al had je al heel wat van de wereld gezien, deze ervaring van wonen en werken (nou ja een beetje dan) in een hele andere cultuur zul je inderdaad de rest van je leven koesteren. Goede terugvlucht en verheug je maar weer op alles wat je de afgelopen maanden gemist hebt!

Henny van den Heuvel 24-07-2011 10:59

Nu je zit in het vliegtuig op weg naar dat natte Nederland waar de buien langer duren dan 10 min.
Maar naar alle familie vrienden en kennissen, die je gulle lach hebben gemist,fijne vlucht en tot gauw.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer